Solblogg - Holmsvägen 13

Solblogg - Holmsvägen 13

Solceller och miljön

Att skaffa solceller är bra för både plånbok och miljö! Skaffa er egen el? www.lofvendahls.se

Bengts blogg!

Nyttiga länkarPosted by Fredrik Löfvendahl 2013-09-01 10:34:27
Detta blogginlägg i Bengt Stridhs blogg är intressant läsning!

http://bengts.blogg.viivilla.se/2013/08/14/solcellsagarna-gar-miste-om-miljoner-per-ar/

Mycket matnyttig information. Håller med om att elcertifikatsystemet är krångligt och att det inte är anpassat för oss småproducenter. Jobbar dagligen med mätvärdesinsamling och timavräkning. En anledning till att det är timinsamling av all produktion i Sverige är att Svenska kraftnät(SVK) ska ha koll på hur mycket energi som finns. Prognoser skickas dagligen in från vindparker mm för att SVK ska kunna sätta upp hur mycket energi som finns tillgänglig dagen efter. Våra små solcellsanläggningar är var och en inget som påverkar den nationella avräkningen. Men som ni kan läsa i texten så genererar många bäckar små en ganska stor mängd solenergi. Och som det ser ut nu så kommer det att öka ännu mer. Tyskland har så mycket solceller att det är ca 10% av elproduktionen i landet. Och då behövs det noggrannare upplösning än månadsvis avläsning för att få ihop den nationella avräkningen.
Dock behövs detta inte rapporteras in till CESAR(som är elcertifikat och ursprungsgaranti systemet som SVK använder) varje dygn. Det borde räcka att rapportera en gång per månad.
Jag nämner ursprungsgarantier? Vad är detta? Det ska ni söka samtidigt som ni söker elcertifikat. Det ger nämligen ytterligare några ören per kWh. En ursprungsgaranti per MWh.
Mer info finns här om ursprungsgarantier:
http://energimyndigheten.se/sv/Foretag/ursprungsgarantier/

Mer läsning om elcertifikatsystemet finns här:
http://energimyndigheten.se/sv/Foretag/Elcertifikat/

  • Comments(0)//solblogg1.lofvendahls.se/#post13